Telefon: +36 (22) 504 640 Nyitvatartás: H - P: 9:00 - 17:00

Hírek

VR Kocka banner

Foci-EB "kocka" szemmel... avagy okos eszközök a kapun innen és túl

  • Posted on:  2016 June 17 12:51
  • Írta:  gomba

Sokat beszéltünk már az OKOSeszközökről. A VörösmartyKOCKA-ban szinte mindennapos téma a különböző, életünket időnként okosító, néha csak hátráltató és kevésbbé hasznos csúcs kütyük.

Pedig ezek a kütyük nem csak a belépőszintű, háztartási kategóriában, hanem a professzionális világban, így a profi sport és ezzel együtt a foci világában is elterjedtek már. Sőt, komolyabbak és profibbak, mint azt sokunk gondolná. Utána jártunk "kocka" fejjel, hogy az éppen zajló foci-EB-n miket is használnak a focipályán ezek közül. Az idén már technológiával megpakolt foci EB-t nézhetünk!

Labdarúgással átitatott közélet ide, 24 csapatosra növelt lebonyolítás oda, a 2016-os, Franciaországban rendezett foci-EB Európa legfontosabb sporteseménye az idén. A sportot, és kifejezetten ezt a sportot sokáig elkerülték a nagy technológiai újítások, évekkel ezelőtt azonban itt is megindult a reform, és szemben a hokival, videóbíró itt ugyan még mindig nincs, de van helyette azonban egy sor érdekes technológia megoldás.

Gólvonalon innen és túl

Foci EB 4

Az egyik legtöbbet szóba hozott változtatás a gólvonalakat figyelő, nagy érzékenységű kamerarendszer, ami az UEFA által szervezett Európa Bajnokságokon most mutatkozik be elsőként. A két évvel ezelőtti világbajnokságon már sok hasznát láthatták a nézők és a csapatok, mivel a labdát az egész pályán valós időben figyelő rendszer azonnal visszajelzést ad róla, ha a labda áthaladt a gólvonalon.

Noha a cél ugyanaz, a technológiát több vállalat is szállítja a szervezeteknek. Ilyenek például a ChyronHego, a Fraunhofer IIs, a GoalControl, vagy a főleg teniszmérkőzésekről ismert Hawk-Eye Innovations. Az idei EB-n az utóbbi beszállító látja el a „megfigyelő” feladatokat, vagyis az esemény összes mérkőzésén, mind a 10 stadionban a Hawk-Eye figyeli, hogy esett-e gól a mérkőzésen. A rendszer kapunként 7 kamerával monitorozza a labdát, az ahhoz kapcsolt szoftver pedig egyetlen másodperc alatt jelez a játékvezető óráján, amennyiben áthaladt a labda a gólvonalon.

Állandó megfigyelés

A hordható, fitnesz célú eszközöket nemcsak a hobbiból sportolók használják, hanem a nemzeti válogatottak labdarúgói is. Az erre szakosodott cégek a boltban megvásárolható készülékeknél jelentősen nagyobb hatásfokú, több adatot rögzítő, professzionális technológiát használnak, mint például a STATSport Viper Pod rendszere.

A labdarúgók az edzésen egy szíjba, vagy mellénybe rögzítve viselik a különböző mozgás szenzorokkal, pulzus mérővel, GPS vevővel ellátott modult, ami rádiós jelként közvetíti a szakembereknek az összes, mozgás közben keletkezett adatot. Mindezt a pálya mellett felállított antennák veszik, majd egy erre fejlesztett szoftver dolgozza fel. Az erőnléti edző így minden edzés után tisztában van vele, hogy a sportoló mekkora távolságot tett meg, milyen gyorsulásokat produkált és e közben a szervezete hogyan viselkedett. Később a mérkőzések során az addigi adatok, illetve a labdarúgó általános állapota alapján az edzők pontosan tudják, hogy egy-egy játékos mennyit és milyen intenzitással tud teljesíteni a 90 perc alatt.

UHD és 4K felbontás majd négy év múlva

A mérkőzéseken született képek és hang közvetítése szintén hatalmas technikai arzenált mozgósít meg. A franciaországi EB-n a televíziós közvetítések központja az úgynevezett International Broadcast Center (IBC), amit maga az UEFA üzemeltet. A jogokkal rendelkező televíziós társaságok innen kapják a jelet, ami azt is jelenti, hogy a tévékészülékeken, online streamekben megjelent mozgókép létrehozása teljes egészében az IBC feladata.

A meccseket összesen 36 kamera figyeli, ezen felül pedig további 10 van szolgálatban, amelyek a pályán kívüli területeket (öltözők, folyosók) követik nyomon. Az ehhez szükséges eszközöket a Sony és a Panasonic szállítja, amelyekkel az EB egy hónapja alatt várhatóan összesen 2000 órányi felvétel fog a születni (ez a szám 2012-ben 1500 volt).

Az IBC által adott kép full HD felbontású (a hang Dolby 5.1), vagyis a 4K-s közvetítésekre egyelőre várni kell. Ennek ellenére bizonyos mérkőzéseket (pl. a döntőt) 4K kamerákkal is rögzítenek, de ezt a televíziók nem kapják még meg. Az UHD elterjedését tehát még nem ez az EB fogja felgyorsítani, de a következő, négy év múlva esedékes tornán már egészen biztosan ez lesz a hivatalos formátum.

Azonban ettől még nem kell kétségbe esniük az UHD felbontást tudó LED TV tulajdonosoknak, mert a 4K felbontást ismerő TV-k kivétel nélkül tudják az úgynevezett felkonvertálást, ami annyit tesz, hogy a full HD felbontásban a TV-nkre érkező adást (az M4 Sport HD-n az összes meccs full HD minőségben kerül továbbításra) a készülék szoftvere majdnem valós UHD felbontásra skálázza, ami a "sima" full HD felbontásnál még így is szembetűnően jobb képminőséget produkál. Sőt a mai modern TV-kben van egy olyan SPORT funkció is, mely a képi megjelenítést még full HD felbontás esetén is a gyors képváltásokra és gyors mozdulatokra optimalizálja. Valamint, ha külső merevlemezt (HDD-t) csatlakoztatunk a TV-hez, akkor (típustól függően) elindul a TimeShift funkció is, ami lehetővé teszi az élő adás megállítását, a legújabb modellek esetén pedig még a "visszatekerést" is, így ha éppen lecsúsztunk a gólról, vagy a szögletről, akkor visszatekerhetjük és megnézhetjük újra.

És ha már TV és Foci-EB, akkor érdemes megemlíteni a HbbTV funkciót is.

Pár éve már hazánkabn is elérhető a TV nézés analóg Teletext funkciójának megújítására kitalált HbbTV funkció. A szolgáltatást az Antenna Hungária üzemelteti az MTVA megbízásából. Jelenleg a köztévé fő csatornáin (M1, M2, Duna, M4 Sport) érhető el a szolgáltatás, valamint a MindigTV (DVB-T) fölfelszíni digitális sugárzású csatorna listájában szereplő MindigTV Plusz csatornán. A HbbTV funkció igénybevételéhez internetképes okosTV szükséges. Jelenleg a hazánkban kapható LED TV-k zöme már támogatja a HbbTV-t, de e tekintetben érdemes vásárlás előtt a gyártói specifikációt átböngészni. Nem véletlen említjük a gyártói oldalakat, sajnos tapasztalatunk azt mutatja, hogy a nagyáruházak műszaki kollégái sem mindig vannak képben a szolgáltatás miben létéről.

Maga a HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) a földfelszíni digitális televíziós hálózaton kialakított, interaktív szolgáltatásokat nyújtani képes szabvány. A HbbTV szolgáltatás keretében a DVB-T és a digitális kábeltévé (DVB-C) műsorszóró hálózaton sugárzott televízió- és rádióprogramok mellett internethálózaton eljuttatott multimédiás tartalmakkal bővül a kínálat, amely interaktív szolgáltatásokkal is kiegészülhet. Jellemzője a nagyon egyszerű használat - egygombos indítás. Ezt amennyiben a készülék támogatja a funkciót és adott csatornán van ilyen szolgáltatás, a TV képernyőjén megjelenő felhívás és a piros gomb piktogram jelzi is.

Foci EB 6

A HbbTV technológia mára Európa több országában elterjedt és népszerű. A televízió csatornák saját programjuk kiterjesztéseként használják a HbbTV felületet, ahol a sugárzott programhoz – vetélkedő, hírek, sport közvetítések - kapcsolódóan háttér információk, érdekességek találhatók, illetve korábban leadott műsorok, filmek közül lehet válogatni a videotárban (catchup TV).

Az Antenna Hungária 2013. októberében a digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatán ingyenes HbbTV tesztsugárzást indított MinDig TV Plusz néven, mely a MinDig TV Infocsatornájáról indítható el a távirányító piros gombjának megnyomásával. A teszt új, streamelt élő TV és rádióadásokat, kibővített műsorújságot, videotárat, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést, lottószámokat, játékot és webkamerás megjelenítést tartalmaz.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2014. május 13-tól MédiaKlikk néven hibrid televíziós (HbbTV) szolgáltatást indított a közszolgálati televízió-csatornákon, az Antenna Hungária, mint technikai háttérszolgáltató műszaki közreműködésével. Erre a felületre a távirányító piros gombjának megnyomásával lehet eljutni a MinDig TV platformon, illetve a digitális kábeltelevíziós (DVB-C) rendszereken található bármely közszolgálati csatornáról.

A Médiaklikk szolgáltatás kibővített műsorújságot tartalmaz, mely rövid, képes műsor-előzeteseket és esetenként visszanézhető műsorokat is tartalmaz. Ezen kívül a HbbTV portálon elérhetőek a Parlament Rádió, a Nemzetiségi Rádió és a Duna World Rádió műsorai, valamint hírek és aktuális időjárás-előrejelzés is megtalálható rajta.

Mi kell a HbbTV szolgáltatás vételéhez?

  • Egy DVB-T tunerrel rendelkező smart TV, amely HbbTV funkcióval is rendelkezik.
  • A smart TV-t csatlakoztatni kell egy megfelelő tető vagy szobaantennához és DVB-T vételre kell állítani, illetve kábel hálózatok esetén megfelelő DVB-C hálózatra
  • A TV-t csatlakoztatni kell az internethez
  • A TV beállításokban ellenőrizni kell, hogy a HbbTV funkció aktív-e, vagy be kell kapcsolni.

A HbbTV szolgáltatás most igazán aktuális.

Elindult a futball EB-re és a nyári olimpiára optimalizált interaktív HbbTV-alkalmazás, mely a futball VB-n már látott applikációhoz hasonlóan segíti a Foci-EB meccsei alatt is online, azaz másodperc pontosan a különböző eredmények és foci meccs statisztikák nyomon követését, és az eseményekkel kapcsolatos tájékozódást. Már most is használható az élő meccsek alatt a távirányító zöld gombjának használatával az élő statisztikák, valamint a tabellák lekérése és böngészése.

Foci EB 5

Megjelent: 3650 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 June 20 14:41

Keresés

Szolgáltatásaink

Előző Következő
Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Üzletünk előtt ingyenes Wi-Fi Internet HotSpot működik, melyet okostelefonnal és notebookkal is használhat a hét minden napján 24 órában!   Keresd a...

Vírusírtás

Vírusírtás

Lassú a számítógéped, notebookod? Esetleg a Facebook a nevedben üzenget? A böngésződ tele van kéretlen eszköztárral, sőt a böngésződ sem...

Tanácsadás... INGYENESEN

Tanácsadás... INGYENESEN

Elvesztél a számítástechnika útvesztőjében? Nem vagy képben a legújabb technológiákkal, bővíteni szeretnéd gépedet, de azt sem tudod hogyan kezdj neki?...

Domain és Hosting szolgáltatás

Domain és Hosting szolgáltatás

Domainek regisztrálása és hosting szolgáltatások kedvező áron! Cégünk már több mint 8 éve saját webszervereket üzemeltet, melyek több mint száz ügyfelet...

PC és laptop fejlesztés

PC és laptop fejlesztés

Kinőtted a gépedet? Az igények túl nőttek a géped tudásán? Nem kell azonnal új gép vásárlásán gondolkodnod. Van az a helyzet...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Szaküzletünk havi rendszerességgel frissíti árlistáját. A közel 20 oldalas árlistánkban szereplő termékek mindegyike ugyan nem található meg állandó jelleggel polcainkon,...

Rendszerüzemeltetés

Rendszerüzemeltetés

Teljes körű támogatást nyújtunk ügyfeleinknek az informatika minden területén!   A rendszerüzemeltetés szolgáltatásunk célja az IT üzemeltetés hatékonyságának növelése, a felmerülő hibák...

Hálózat tervezés és kiépítés

Hálózat tervezés és kiépítés

Számítógépes hálózat nélkül ma már egy cég működése sem elképzelhető. Sőt, köszönhetően a sok "okos" eszköznek lassan otthonainkba is bekúszik...

Adatmentés - adattárolás

Adatmentés - adattárolás

Nem ismeri meg pendrive-odat vagy memóriakártyádat a számítógép? Esetleg csatlkazás után azonnal formázni akarja? NE! Ilyenkor ne csináj semmit, vedd...

Notebook, számítógép tisztítás

Notebook, számítógép tisztítás

A rendszeres karbantartást, tisztítást meghálálják eszközeink! A Te notebookod is szokott melegedni? Jártál már úgy, hogy film nézés vagy játék közben...