Nyomtatás

Édesség? Android N(utella) vagy N(ougat)

  • Posted on:  2016 July 04 14:15
  • Írta:  gomba

Hónapok óta mindenki ezt szerette volna tudni... Megvan az ősszel megjelenő új, sorrendben a 7. verziós Android neve!

Az Android N hivatalos neve a jövőben Nougat. Mire valaki megkérdezte a twitteren: miért nem Nutella? :)

Hivatalosan is bejelentették, hogy az Android N neve Nougat. Megnyugodhatunk. Egy milliókat izgató titokról ránották le a leplet a Google HQ udvarán (a nagy leleplezésről lentebb látható egy rövid videó). Még a nyáron megérkezik az operációs rendszer stabil változata, összel pedig érkezhetnek az első készülékek is. A HTC például azt tervezi, hogy több, már forgalomba került telefonját is frissíti az új operációs rendszerre. A bevezetőben említett Nutella már csak csokoládéetimológiai okoból sem elvetemültség: a csokoládés mogyorókrém ugyanis a nugát egy speciális formája.

Megszavaztuk, megszavazták

A névválasztásban egyébként nem csak a keresőóriás marketingeseinek a keze van benne. Az idei I/O fejlesztői konferencián hirdették meg, hogy a közösséget megszavaztatják a névről. Persze ettől még a döntés az övék marad. Idén márciusban már kijött egy előzetes az új változatból, amit akkor még Android N-nek neveztek. Abból már sok mindenre lehetett következtetni. Például arra, hogy elsősorban a többablakos multitask képességeken akarnak tolni a fejlesztők.

Ez főleg azért volt fontos, mert a párhuzamos feladatvégzést eddig az operációs rendszer valójában nem támogatta natívan, hanem a különböző készülékgyártók készítettek hozzá valamilyen megoldást. Az, hogy a párhuzamos feladatvégzésre az új verzió egységes megoldást ad, a felhasználók szempontjából feltétlenül jó irány. A márciusi előzetesben még szabadon mozgatható és méretezhető ablakok szerepeltek, de erről most nem nagyon hallani. (Megjegyzendő, hogy például a többablakos multitaskingra a Blackberry OS néhány éve olyan megoldást mutatott be, hogy ma is bármelyik mobil operációs rendszer megirigyelhetné.)

AndroidN 2

Okasabb, ügyesebb, szebb

Jön a felokosított Doze funkció, amely a háttérben a futó folyamatok optimalizálásáért felel. Ugyancsak intelligensebbé válik az automatikus frissítés, ami a háttérben zajlik, és egy újraindítással érvénybe is lép. Egyszerűbb lesz bizonyos funkciók beállítása: az ikonokra kell hosszabban nyomni, és máris ott vagyunk a kívánt helyen. Ez különösen a wifi és a Bluetooth esetében praktikus, amit helytől függően gyakran kellhet módosítani.

A Nougat hozza a Instant Apps-ot is. Ettől válik igazán felhős rendszerré az Android: anélkül is tudunk használni alkalmazásokat, hogy azokat telepítenék. A rendszer ugyanis mindig letölti az éppen szükséges elemeket. Annak pedig a fejlesztők örülhetnek, hogy a Nougat-tel jön az év elején bejelentett Vulcan API, ami közvetlen hozzáférést ad az appfejlesztőknek a GPU-hoz. Ezáltal az alkalmazások teljesítményének növekedése ellenére nőhet a készülékek üzemideje.

Sok újdonsághoz, például az Istant Apps-hoz nem kell a Nugát, mert elérhető lesz korábbi verziókhoz is a Google Play Services-en keresztül. Ugyanakkor még mindig nem stabil a kiadás, tehát csak olyan készülékre célszerű telepíteni, ami nem napi életünk része. 

Megjelent: 2266 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 July 04 14:53