Nyomtatás

Régi notebookból (olcsón) gyors gépet?

  • Posted on:  2016 July 31 08:13
  • Írta:  gomba

Vettél egy új notebookot és a régi, még működő képes, de lassú laptopot bevágtad a szekrény aljába? Itt az ideje előkeresned! A legtöbb "leselejtezett", de még működőképes számítógépben több erő lapul, mint gondolnánk – csak megfelelő szoftvert kell rá telepítenünk.

Sok számítógépet – legyen szó laptopról vagy PC-ről – nem azért cserélnek le, mert már használhatatlan, csupán arról van szó, hogy létezik egy szebb/jobb, de mindenképpen gyorsabb változat. Pedig a gépek többségében sokkal több erő lapul, mint a legtöbb csúcskategóriás Chromebookban. Egy szoftver segítségével azonban letudható ez a probléma: egy rövid telepítés után máris Chromebookként használható tovább a régi notebook vagy asztali gép – ami böngészésre, csetelésre, emailezésre, szkájpolásra, képnézegetésre és szövegszerkesztésre bőven használható még.

Chromium2

Ehhez csupán pár dologra van szükségünk...

  1. régi notebook, vagy akár asztali PC, amin majd futtatjuk a Chromium nevű, Google által fejlesztett operációs rendszert
  2. egy legalább 8GB méretű PenDrive, erre telepítjük a korábban letöltött Chromium rendszert

A régi gépünk táltossá varázslásához a windowsos gépeken és Maceken is futó CloudReady nevű programra van szükségünk, ami a Google Chrome nyílt forráskódú változata, a Chromium egy módosított verziója.

A telepítéshez egy minimum 8 GB-os pendrive-ra van szükség: a cég honlapjáról letöltött szoftvert erre kell feltenni, majd a régi gépet újraindítva USB-ről bootolni. A felhasználónak a gépen lévő adatokért sem kell aggódnia: a rendszer az előzőt is a gépen hagyja, így bármikor vissza lehet rá térni. 

Megjelent: 9263 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 July 31 09:05