Nyomtatás

Itt a Google legújabb okostelefonja: Pixel

  • Posted on:  szerda, 05 October 2016 14:16
  • Írta:  gomba
facebook.com/excom.hu

A mesterséges intelligenciára támaszkodik a Google új okostelefonja. Lehullt a lepel a Pixel-ről. Az első példányokat elkapkodták az üzletekből, de vajon forradalmat csinálnak a Google új okostelefonjai?

Éveken keresztül – egészen pontosan a megjelenése óta – a kockák kedvenc telefonjaként, igazi rétegpiaci termékként létezett az amerikai keresőóriás saját, Nexus márkanév alatt futó kommunikációs eszköze. Nemrég azonban úgy döntött a Google, hogy lecseréli a jól bejáratott márkát, és helyette Pixel néven dobja piacra új készülékeit. Ezzel együtt meg is újította a platformot, exkluzív prémium szolgáltatásokkal és komoly értékesítési tervvel bocsátotta útjára, kőkemény konkurenciát állítva az olyan gyártóknak, mint a Samsung, az LG vagy éppen a túloldalon versenyző Apple. Ezzel párhuzamosan a Google biztosítja a készülékek terméktámogatását és foglalkozik marketingjükkel.

Tulajdonságok

Az 5 inches képátlóval bíró Pixel és az 5,5 inches Pixel XL - hivatalosan „Pixel, a phone by Google” - G logót kapott a hátlapjára, tehát már külsejében is hangsúlyosabb az amerikai vállalat saját márkájának megjelenése. A készülékek hátlapja egyébként üvegbúrát kapott, a ház pedig fehér, fekete és kék színekben pompázhat. Utóbbi limitált számban került forgalomba – az érdeklődést jól mutatja, hogy alig percekkel a megjelenését követően el is kapkodták a kék verziót.

GooglePixel 2

A Pixelek a Sony által készített 12 megapixeles fényérzékelő szenzorral illetve f2.0 lencsével rendelkeznek. Ugyan az iPhone 7 esetében f1.8 lencséket alkalmazott az Apple, ami több fényt enged át, a Google szerint a nagyobb szenzorral több fotont képes befogadni, és ezzel kompenzálja hátrányát. A készülék előlapján található a 8 megapixeles felbontású szelfikamera, került rá 3,5 mm-es Jack audiocsatlakozó és egy USB-C port is, az adatátvitel és az akkumulátortöltés végett. Két hangszóró teszi teljessé a képet. Bekapcsológombja mellett hangerőszabályzóval is rendelkezik, a készülék oldalán található kezelőszerv a tavalyi Nexus-okon megismert kialakítást kapta. Emellett a készülék hátlapjára ujjlenyomat-olvasó is került, így az okostelefon feloldása gyors és egyszerű.

Csúcskategória

Szemben a tavalyi, középvonalra belőtt Nexus 5X és prémiumterméknek szánt Nexus 6P esetével, az új Pixel telefonok egyértelműen a csúcskategóriát képviselik. A Google nem csak demózni szeretné, mit is tud új Android platformja, hanem a legjobbat akarja nyújtani vevőinek. Mindkét modellbe 8 magos Qualcomm Snapdragon 821 processzor került, melyet a Qualcomm kép- és hangfeldolgozást segítő Hexagon technológiája egészíti ki. A magok közül kettő egyébként 2,15 GHz-en fut, kettő pedig az akkumulátort kímélő 1,6 GHz-es órajellel bír.

Az OLED kijelzővel szereltek a Pixelek 4 GB memóriával és 32 vagy 128 GB tárhellyel rendelkeznek. Ennek megfelelően egészen borsos áron kerülnek forgalomba: 650 dolláros árcédulájukkal az Apple iPhone 7 és Samsung Galaxy S7 árszintjén kelletik magukat. A boltokba egyébként október 20-án kerülnek az új Google okostelefonok.

Amúgy nem csak az elnevezésben váltott a Google. Míg a korábbi Nexus név alatt futó készülékeket az LG és a Huawei gyártotta, addig a Pixel család új típusai a HTC gyártószalagjairól fog érkezni. Nem ez az első eset, hogy a HTC-vel kooperál a Google. 2010-ben a legelső Nexus modelleket, a Nexus One-t is a HTC szállította. Azokon a modelleken még gyártói jelzés is volt, hogy a HTC műhelyéből származik, a mostani Pixel telefonokon azonban már csak a Google új logója a G lesz látható.

Mesterséges intelligencia - az új aduász

GooglePixel 3

Sok egyéb jellemzője van még az eszközöknek, ami említést érdemel – például IP53-as por- és cseppállóságuk, full HD-s és 2560x1440 pixeles képernyőfelbontásuk, az el nem távolítható, de cserébe 13-14 órát bíró akkumulátoruk -, ezek közül azonban kiemelkedik a Google Assistant. Az Apple Siri és a Microsoft Cortana vetélytársaként bevezetett személyi asszisztens által alkalmazott mesterséges intelligencia korábbinál hatékonyabb kihasználásától azt várja fejlesztője, hogy a Pixel felhasználókat számos területen segíti majd.

A Google Assistant tulajdonképpen az információkeresést teszi emberközelivé. Segíthet releváns hírek felkutatásában, autózási útvonalak meghatározásában, fel- és lekapcsolhatja az otthoni világítást és így tovább. Az amerikai keresőóriás a hardveres képességek egyik kiaknázási lehetőségeként tekint rá: „Fantasztikus példája annak, amikor a hardver és a szoftver gyönyörűen összeillik” – tolta talán kicsit túl a szekeret Brian Rakowski, a Pixel szoftvermenedzsere.

Kétségtelen, hogy az Assistant jól (vagy legalábbis egyre jobban) használható eszköz, ami számos információhoz – Wikipedia, saját adatbázis stb. – fér hozzá annak érdekében, hogy minél relevánsabb találatot adhasson. Hasznosságát pedig a következő évek fogják bizonyítani vagy cáfolni.

Megjelent: 2349 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 06 October 2016 06:53