Nyomtatás

App Ajánló: Nem csak jármű nyilvántartás már a zsebünkből is

  • Posted on:  2016 November 24 14:32
  • Írta:  gomba

Bő egy éve üzemel az a kormányzati rendszer, amellyel bárki ellenőrizheti egy gépjármű nyilvántartásban szereplő adatait. A vásárlást segítő, visszaéléseket nehezítő szolgáltatás mostantól mobilról is igénybe vehető.

Tavaly ősz óta a Magyarországon forgalomban lévő járművek összes fontos adata lekérdezhető interneten keresztül a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) Webes ügysegéd nevű szolgáltatásán keresztül. Némi késéssel, de a gépjárműadat-lekérdezés immár a hivatal mobil alkalmazásán keresztül is használható. 

Alakul a forgalom

A KEKKH friss közleménye szerint havonta átlagosan több mint 50 ezer használt gépjármű cserél gazdát hazánkban. Ehhez képest meglepően jó adatnak tűnik, hogy a szolgáltatást idén nagyjából ötezerszer vették igénybe havonta. A térítéses, de alig néhány száz forintba kerülő lekérdezéssel a vevők többek között információkat kapnak a megvásárolni kívánt autó kilométeróra-állásáról, eredetiségéről, tényleges állapotáról. A rendszerből azt is megtudható, hogy körözés alatt áll-e az autó, illetve a gépjármű pontos megnevezését, típusát, eredeti színét, színkódját is lehet ellenőrizni. A legfontosabb információk lekérdezése mellett több, a műszaki adatlapon megadott adat is összeegyeztethető a rendszerben tárolt információkkal.

A fentieken túl a forgalmi engedély száma, a jármű gyártási éve, az első nyilvántartásba vétel időpontja, a műszaki érvényességi idő is megnézhető az elektronikus rendszerben. Ellenőrizhető továbbá a saját és együttes tömeg, a szállítható személyek száma, a hengerűrtartalom, a hajtóanyag pontos meghatározása, a teljesítmény, az ülések és az állóhelyek száma, valamint az is kiderül a lekérdezőből, hogy forgalmi korlátozás alatt áll-e az adott gépjármű.

Mobilnetről is, akár az autó mellől

OkmanyAPP 3

A tájékoztatás szerint a használt gépkocsik vásárlásával kapcsolatos kockázatokat mérsékelni képes szolgáltatás az összes funkciójával már elérhető az okmányügyintézés ingyenesen letölthető mobil applikációjában, az OkmányAppban is. Így bárhol és bármikor, akár a vásárlás helyszínén is lehetőség van a gépjármű műszaki adatainak lekérdezésére.
 
A szolgáltatás díját online bankkártyás fizetéssel lehet rendezni. Ez egy autó esetében 625 forint, viszont öt gépjárműért csak 1375 forintot kell fizetni - közölte a KEKKH. Illetve fontos tudni, hogy a lekérdezés indításához Ügyfélkapus regisztráció szükséges, melyet ha még nincs, az Okmányirodékban lehet kezdeményezni.

A programot iPhone-ra, és androidos mobilra is telepíthetjük és az alábbi linkeken is elérhetitek...

GooglePlay1 AppStore1

OkmanyAPP 2

Megjelent: 6405 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 November 24 20:10