Nyomtatás

Home gomb nélküli lesz az új iPhone?

  • Posted on:  2017 February 19 11:04
  • Írta:  gomba

Az érintőkijelző mellől lassan minden egyéb kezelőszerv eltűnik az iPhone-okon: a vállalat legfrissebb, ujjlenyomat-érzékelésre vonatkozó szabadalma az előlap utolsó fizikai gombját szüntetheti meg.

Megkapta a szabadalmi oltalmat az Apple "interaktív kijelzőpanel infravörös diódákkal" cím alatt beadott kérelme. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a felhasználók virtuális – azaz az az érintőképernyőn megjelenő – Home gombot használhassanak. Jelenleg ugyanis még fizikai valójában is létezik a funkció az iPhone-ok frontoldali paneljén – az utolsó, LCD-n kívüli kezelőszervként.

Amióta csak Steve Jobs bemutatta a vállalat okostelefonját 2007-ben, azóta központi részét képezi a Home gomb az iPhone-nak. A navigációs célokat szolgáló kezelőszerv eltűnésének ötlete azonban nem mai. Már 2013-ban felmerült, hogy az ujjlenyomat-leolvasó bevezetésével eltűnik. Az iPhone 5S-ben debütált funkció azonban, mely szükségtelenné tette a jelszavas beléptetést, első nekifutásra kibővítette funkcionalitását: az utolsó néhány generációban a Home gomb adott helyet a Touch ID szenzornak.

iPhone8 2

Az Home gomb távozásáról folyó spekulációk 2015-ben kaptak új muníciót. Ekkor adta be az Apple az ujjlenyomat-leolvasó érzékelő érintőképernyő alá becsúsztatásának szabadalmát. Ezzel gyakorlatilag kvázi feleslegessé tette a Home gomb fizikai formában létezését. Ahogy közeledik a tízedik generáció megjelenése, egyre vadabb találgatások kapnak szárnyra, mitől is lesz forradalmian új a jubiláló okostelefon. Ezek egyike szerint az iPhone 8-ról már hiányozni fog a Home gomb, ami a szintén pletykált íriszszkenner megjelenésével végképp értelmét vesztheti.

A konkurenseknek is macerás

Az iMiD 2016 kijelzőkiállításon a Samsung egyik mérnöke kotyogta el a dél-koreai vállalat ugyanerre a változtatásra vonatkozó terveit. A mérnök szerint a Samsung Galaxy S8-as frontoldali paneljének több mint 90 százalékát az érintésérzékeny kijelző fogja elfoglalni.

Ez az arány évről évre magasabbra kúszik fel az okostelefonok átlagát tekintve. A gyártók folyamatosan száműzik az egyéb vezérlőeszközöket és érzékelőket a hátlapra és a készülékek oldalára, ezáltal egyre több és több helyet nyernek a képernyőnek. Jelenleg ott tart a mobilipar, hogy az átlagos okostelefon frontpanelének 80 százalékát teszi ki a kijelző. Ehhez képest még tíz százalékos növekedés nagyon soknak számít. Igaz, azt egyelőre nem tudni, hogy vajon a hajlított/lekerített éleket beleszámolták-e ebbe.

Ráadásul ez az ugrás még mindig nem fog akkorát szólni, mint amekkora a Samsung középtávú terveiben szerepel. A dél-koreai vállalat azon dolgozik, hogy ezt az arányt egészen 99 százalékra tornázza fel, vagyis pár éven belül a teljes frontpanel csak képernyőből fog állni. Ez egyben az összes fizikai kezelőszerv eltüntetését is jelenti a készülékek elejéről.

Xiaomi Mi Mix

A trendet egyébként nem diktálja, csak követi a Samsung, hiszen a Xiaomi Mi Mix modellje már szinte meg is valósította ezt az arányt: az előlap legaljába zsúfolt minden, onnan egyelőre nem eltávolítható eszközt (például a frontkamerát), hogy a készülék előlapjának minden egyes egyéb négyzetmilliméterét a kijelző boríthassa.

Megjelent: 2691 alkalommal Utoljára frissítve: 2017 February 19 11:27