Nyomtatás

Bicikli lakat másképp

  • Posted on:  2017 March 26 19:55
  • Írta:  gomba

A német Haveltec cég kerékpárlakatján nincs se számzár, se kulcslyuk, helyette a mobilunk – és egy apró kütyü – segít azt kinyitni.

Az utóbbi időben több olyan kerékpárkütyü is készült, ami nagy hasznára válhat a bicikliseknek. Több magyar fejlesztés is létezik, melyek igencsak hasznosak például a bicikli markolat tekintetében is, erről korábban már írtunk, de készült már olyan lakat is, ami nemcsak erős, de hordozni is kényelmes. Nemrég ismét a zár fronton jelent meg egy újabb eszköz, amit ezúttal a német Haveltecnek köszönhetünk.

Az I Lock it névre keresztelt kütyü gyakorlatilag olyan, mintha a hátsó kerékhez szerelt kéziféket látnánk: formára pontosan olyan “patkó” alakú, de csak közelebbről lehet észrevenni, hogy valójában egy lakatról van szó. Az eszköz a szenzorai segítségével képes a hozzá fejlesztett mobilos alkalmazással kommunikálni, és ez vezérli a szerkezetet is. Ha megfelelő távolságba (néhány lépés) kerülünk tőle, automatikusan becsukódik a zár, ha pedig közelítünk, újra kinyílik. Ha véletlenül lemerülne a mobil, az sem gond, ugyanis előre megadhatunk egy olyan kombinációt (rövid és hosszú jelek egymás után), amit a kütyü egyetlen gombján bepötyögve ismét nyitva találjuk a lakatot.

I Lock It 2

A németek emellett egy kulcstartóra szerelhető érézkelőt is fejlesztettek, amivel kiválthatjuk a mobilunkat, ha épp úgy döntünk, hogy nem visszük magunkkal. Persze felmerül a kérdés, hogy ez miért védi meg a biciklit, amikor azt a tolvaj simán felemelheti és arrébb viheti. A Haveltec viszont erre is gondolt: ha valaki ilyen módon kezdi el mozgatni a biciklit, az eszköz azonnal jelez a tulajdonosnak, miközben egy autóriasztóhoz hasonló módon kezd el sípolni. Az alkalmazáson belül az is beállítható, hogy milyen érzékeny legyen az I Lock it, vagyis milyen erőbehatásnál kezdjen el riasztani – például akkor ne, ha valaki csak azért mozgatja, hogy a saját biciklijét mellé tehesse. Emellett az appban meghívhatjuk az ismerőseinket is, így szükség esetén más is használhatja a kerékpárunkat. 

A készülék ugyanakkor meglehetősen draga, 99 euró, vagyis átszámítva kb. 31 ezer forint. A csapat tavaly a Kickstarteren gyűjtött pénzt az eszközre, ami bőven össze is jött nekik, az első darabokat pedig már le is szállították.

Megjelent: 4516 alkalommal Utoljára frissítve: 2017 March 26 20:17