Nyomtatás

A WannaCry után a Microsoft most már elővigyázatos - jönnek a frissítések a korábbi Windowsokra is

  • Posted on:  2017 June 19 21:19
  • Írta:  gomba

Szokatlan lépésre szánta el magát a Microsoft, mivel szerintük újabb globális kibertámadás várható. A WannaCry-para után hamarosan újabb, globális kibertámadás érheti el a világot – figyelmeztet a Microsoft. A vállalatnál olyannyira komolyan veszik a dolgot, hogy ismét minden Windows-verzió frissítést kap, egy hónapon belül másodjára még az évek óta nem támogatott Windows XP is.

Amikor a WannaCry vírus végigsöpört a világon, a Microsoft olyannyira komolynak érezte a fenyegetést, hogy három év után most először még Windows XP-re is kiadott egy, a kártevő által kihasznált biztonsági rést betömő frissítést. Ki gondolta volna, hogy egy hónap sem telik el a szokatlan cselekedet megismétléséig.

Most azonban szükség van rá, a Microsoft kríziskezelésért felelős vezetője, Adrienne Hall szerint ugyanis alapos gyanújuk van arra, hogy bizonyos sebezhetőséget kihasználva újabb globális kibertámadást indíthat valamely állam mint megrendelő. (A WannaCry mögött szakértők észak-koreai vonatkozást véltek felfedezni, de egyértelműen bizonyítani még senkinek nem sikerült a diktatúra megrendelését.) Éppen ezért a napokban ismét minden olyan Windows-verzióra érkezik a frissítés, amelyet szabad szemmel látható mennyiségű ember használ, tehát még XP-re is.

WinUpdate2

A Microsoft időzítése aligha véletlen. Mindez ugyanis erős összefüggésben lehet azzal, hogy a WannaCry által kihasznált sebezhetőséget nyilvánosságra hozó Shadow Brokers hackercsoport azt ígérte, júniustól kezdve még több ilyen biztonsági rést közölnek majd: aki előfizet, az havi szinten kap róla infót, hogy milyen módokon lehet egyszerűen bejutni mások számítógépeibe, és átvenni fölöttük a hatalmat.

A Microsoft figyelmeztetésére alapozva tehát azt javasoljuk, most is mindenki frissítse az operációs rendszerét. A júniusi csomag telepítésére – ha nincs automatikusra állítva a kapcsoló – a Vezérlőpult Windows Update pontjában van lehetőség. Windows 10 esetén a Gépház Frissítés és biztonság szekciójában található ugyanez. A csomag letöltése után (illetve az automatikus frissítés megléte esetén) már csak újra kell indítani a számítógépet, a hibajavítás akkor települ és aktiválódik majd.

Megjelent: 2964 alkalommal Utoljára frissítve: 2017 June 19 21:43