Nyomtatás

A Microsoft már lépett a processzorgyártók hibájára

  • Posted on:  2018 January 09 17:05
  • Írta:  gomba

Példás gyorsasággal reagált a szinte mindegyik otthoni és munkahelyi számítógépet érintő, nemrég felfedezett processzorgyártási hibára a Microsoft. Minden támogatott Windows-verzióban lezárják a biztonsági rést.

A rossz hír, hogy amelyik gép megkapja a frissítést, az utána vélhetően lassabb lesz. A Microsoft az elmúlt években néhányszor már adott ki olyan frissítést, amelynél a helyzet súlyosságára való tekintettel nem vártak a következő, menetrendszerűen érkező javítócsomagra, hanem azonnal elérhetővé tették a szoftverfrissítést. Most azonban olyan dolog történt, amire korábban nem volt példa. Kiderült ugyanis, hogy az Intel és az ARM, illetve az Intel állítása szerint az ezt tagadó AMD is olyan komoly tervezési hibát vétett az elmúlt 20 évben gyártott összes processzorában, amelyet kihasználva a rosszindulatú programok hozzáférhetnek a számítógépek operációs rendszereiben tárolt érzékeny adatok jelentős részéhez.

A helyzet súlyosságát látva a Microsoft fejlesztői nagyon gyorsan elkészítették el azt a frissítést, amely a Windows rendszerek esetén nagyrészt megoldják a problémát. A pár napja kiadott rendkívüli javítócsomag a Windows 10-es gépekre automatikusan települt még (múlt csütörtökön), a Windows 7/8 verziót használóknak pedig ezen héten, várhatóan kedden települ. Ezután pedig a hardvergyártókon van a sor, hogy a gépben található eszközök meghajtóprogramjait is hozzáigazítsák a javításhoz.

Elköltöztünk Banner honlara

A telepítést felgyorsíthatjuk kézzel, ha kattintunk a Windowsban a Vezérlőpult Windows Update pontjára, illetve Windows 10 esetén a Gépház Frissítés és biztonság szekciójára. A csomag letöltése után (illetve az automatikus frissítés megtörténte után) újra kell indítani a számítógépet, a hibajavítás akkor települ és aktiválódik majd.

Bár a biztonság szempontjából ez megnyugtató, a javításnak sajnos van egy igen kellemetlen mellékhatása. A javítások települése után a számítógépek várhartóan 5-30 százalékkal lassabban működnek majd. Az Intel azt ígéri, aki nem pörgeti csúcsra a gépét, az kevésbé érzi majd a lassulást, melynek mértéke idővel csökkenni fog – de ezzel a jóslattal jelenleg nem minden szakértő ért egyet. Tovább ront a helyzeten, hogy – bár a lassulás mértéke a konkrét gépkonfigurációtól függ – általánosságban elmondható, hogy a már eleve lassabb régebbi (processzorral szerelt) számítógépek esetén lesz nagyobb mértékű a lassulás.

CPU Warning2

 

Megjelent: 2861 alkalommal Utoljára frissítve: 2018 January 09 10:17