Nyomtatás

eCall segélyhívó rendszer minden autóba

  • Posted on:  kedd, 10 April 2018 21:23
  • Írta:  gomba

Már élesben működik az eCall segélyhívó rendszer, amelyen keresztül a balesetet szenvedett autó automatikusan tud segítséget hívni.

A múlt héten Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára mutatta be annak a segélyhívó rendszernek a működését, mely egy közlekedési baleset esetén automatikusan képes riasztani a segélyhívó operátorokat. Az eCall segélyhívó rendszer illeszkedik az európai környezetbe, és a rendőrség által működtetett 112-es egységes segélyhívó rendszerhez kapcsolódik.

A segélyhívó rendszer használatához a gépjárműbe egy fedélzeti egységet kell építeni, amely vészhelyzet esetén lép működésbe. Ha például kinyílik a légzsák, a fedélzeti egység ezt érzékelve automatikusan előállít egy úgynevezett MSD-csomagot (ez egy adatcsomag), amely tartalmazza a gépjármű adatait, pontos helyzetét, GPS koordinátáit, és azokat továbbítja a 112-es segélyhívó kezelőjének. Ezzel párhuzamosan szintén automatikusan hangkapcsolatot is indít a segélyhívó operátora felé. A fedélzeti egység segítségével a balesetet szenvedett autóban ülők manuálisan, az eCall gomb megnyomásával is tudják tárcsázni a 112-t.

Hajzer Károly szerint a rendszer révén sokkal gyorsabban jutnak el az információk az érintett szerveknek, és az így megspórolt idő életeket ment. A rendszer magyarországi felelőse a Magyar Autóklub. Az adatok hozzájuk futnak be elsőként, ők szűrik ki a téves riasztásokat. Ha az operátoruk megbizonyosodott arról, hogy jogos a hívás, továbbítják az adatokat a 112-nek. A Magyar Autóklub azt várja az automata segélyhívó rendszer teljes kiépítésétől, hogy a gyorsabb segítségnyújtás révén jelentősen csökkenni fog a halálos balesetek, illetve a súlyos szövődményekkel járó balesetek száma.

 eCall2

A 112-es központi segélyhívónál elvégezték a szükséges informatikai teszteléseket, és a személyi állományt is felkészítették az eCall rendszer használatára – mondta el Hablicsek Nikoletta, az Országos Rendőr-főkapitányság Ügyeleti Főosztályának vezetője. A három készenléti szerv – a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem – abban állapodott meg, hogyha nem sikerül hangkapcsolatot felvenni a gépjárműben ülőkkel, akkor mindannyian a helyszínre küldik egységüket.

Áprilistól kötelező tartozék az új autókban. Egy európai uniós rendelet szerint idén tavasztól már csak olyan új autót lehet vásárolni, amibe gyárilag beépítették az eCall segélyhívóhoz szükséges fedélzeti egységet. Ez is feltétele ugyanis annak, hogy egy új gépjármű típusbizonyítványt kaphasson, és forgalomba lehessen helyezni.

A fedélzeti egység a már forgalomban lévő autókba is beszerelhető, de használt autók esetében nem kötelező, azonban kétségen kívül haszonos lehet.. Ennek költsége mintegy 30 ezer forint. Üzeméltetése azonban már ingyenes.

Elköltöztünk Banner honlara

Megjelent: 2349 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 10 April 2018 09:42