Telefon: +36 (22) 504 640 Nyitvatartás: H - P: 9:00 - 17:00

Hírek

VR Kocka banner

Windows 10 tipp: God Mode - milliónyi beállítás egyszerűen

  • Posted on:  2016 November 03 08:14
  • Írta:  gomba
facebook.com/excom.hu

Mint jellemzően sok szoftver, maga a Windows is tartalmaz egy-két elrejtett trükköt. Az egyik ilyen az Isten Mód (God Mode) a maga számos beállításával...

 

A Windows 10 egy olyan operációs rendszer, amit jó esetben nem kell sokat állítgatni, de ha valaki mégis úgy érzi, hogy neki nem elég egy-két beállítás, a Vezérlőpult és a Beállítások alkalmazás elég sok lehetőséget kínál. Persze így is akadnak olyanok, akik ezzel sem érik be. 

A Microsoft erre azt a megoldást találta ki, hogy ha valaki nagyon szeretné, hogy minden lehetséges beállítás ott legyen előtte, akkor ne a rendszerleírót (Registry) kezdje el átirogatni, mert az egyrészt macerás, másrészt az operációs rendszer stabilitását is nagyban veszélyezteti. A megoldás végül a God Mode (vagy Isten Mód) névre hallgató funkció lett. 

Szóval God Mode. De mi is ez? 

A Windows God Mode-ja lényegében egy rejtett Vezérlőpult-menü, ami rengeteg olyan beállítást tár elénk, melyet vagy valahol a beállítások között mélyen eldugva, vagy egyáltalán nem is találhatunk meg a Vezérlőpultot böngészve.  Az Isten Módon keresztül az alapértelmezett programokhoz kapcsolódó beállításoktól egészen a Windows Tűzfal beállításokig szinte mindent elérünk. Példaként kiemelnénk, hogy innen például egy kattintásra eljuthatunk a számítógép átnevezéséhez vagy épp a Windows keresési módszerének megváltoztatásához. 

Hol is találom? 

Az Isten Mód elérése rendkívül egyszerű - egyszerűbb, mint bárki gondolná. A trükk a hozzáféréshez mindössze annyi, hogy létre kell hoznunk (mondjuk az asztalon) egy 

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

nevű mappát (a pontot ne felejtsük ki!). 
GodMode 3

Amint ezzel megvagyunk, a mappa ikonjának át kell változnia egy Vezérlőpult ikonra. Ha ez megtörtént, akkor a dolog varázslat részével készen is vagyunk: kattintsunk duplán a így kapott GodMode "mappára" (ami egyébként egy parancsikon lesz) és azonnal elénk tárul több száz lehetőség, kategóriákra bontva. 

Extra tipp: ha elkészült az Isten Mód parancsikonja, azt a későbbiekben átnevezhetjük bármire, sőt, át is mozgathatjuk egy másik helyre. 

Mit érhetünk el? 

A God Mode rengeteg mindenhez ad hozzáférést, köztük olyan beállításokhoz is, amire egyébként is szükségünk lenne, de valahol mélyen el van rejtve vagy a vezérlőpultban vagy a Windows 10 Beállítások részlegében. 

Nézzük szépen át őket:

1. Alapértelmezett programok: innen rögtön átugorhatunk az alapértelmezett programok beállításaira vagy arra a lapra, ahol egy-egy fájltípushoz hozzárendelhetünk egy programot. 

2. Automatikus lejátszás: különböző beállításokat érhetünk el arra vonatkozóan, hogy hogyan működjön a Windows Automatikus Lejátszás funkciója (ami akkor indul be, ha egy új adathordozót, pl. pendrive-ot csatlakoztatunk). 

3. Beszédfelismerés: ha elérhető lenne Cortana, az ide kapcsolódó beállításokkal egy kicsit javíthatjuk (vagy engedélyezhetjük/kikapcsolhatjuk) a Windowsba épített beszédfelismerés funkciót. 

4. Betűkészletek: a Windowshoz telepített/telepíthető betűtípusokat kezelhetjük innen. Megtekinthetjük és kezelhetjük a már telepített betűtípusokat, sőt, elérhetünk egy karakterszerkesztőt is (amivel betűtípusokat lehet tervezni). 

5-6. Billentyűzet, Bitlocker: módosíthatunk olyan dolgokat, mint a kurzor villogási sebessége, vagy megnyithatjuk a Windows meghajtó-titkosítójának beállításait. 

7. Biztonság és karbantartás: különböző beállításokat érhetünk el, amelyeket pl. a Windows 7-ben a műveletközponton (kis zászló ikon a tálcán) érhettünk el. Innen elérhetjük például a SmartScreen beállításait is. 

8. Biztonsági mentés és visszaállítás: néhány régi, Windows 7-es beállítás. Ezek helyett érdemesebb a Windows 10 Beállításai között található opciókat használni! 

9-10. Dátum és idő, Egér: időbeállítások, valamint az egér és egérmutató számos beállítása érhető el innen. 

11. Energiagazdálkodási lehetőségek: innen közvetlenül elérünk olyanokat, mint az alvó állapotba lépés idejének módosítása (mennyi idő után lépjen automatikusan alvó módba a gépünk) 

12. Eszközök és nyomtatók: szkennelést indíthatunk, hozzáadhatunk új eszközöket, megnyithatjuk az eszközkezelőt és még számos lehetőség van itt is felsorolva. 
GodMode 2

13. Fájlelőzmények: főként a Windows összeomlásaihoz kapcsolódó beállításokat találunk: például a kék képernyős összeomlásokra (BSOD / "kékhalál") kereshetünk megoldást. 

14. Fájlkezelő beállítások: gyakori (és sokszor ajánlott) opció például a fájlkiterjesztések állandó megjelenítése - a Windows ugyanis például az exe fájlok mögé nem írja ki, hogy ".exe". A rejtett fájlok megjelenítését is bekapcsolhatjuk. 

15. Felhasználói fiókok: fióklétrehozás, jelszókiadási lemez létrehozása és hasonlók. 

16. Felügyeleti eszközök: indíthatunk töredezettségmentesítést, kezelhetjük az ütemezett feladatokat vagy partícionálhatjuk a lemezünket. 

17. Hálózati és megosztási központ: minden, ami a hálózati eléréshez kapcsolódik. 

18-22. Hang, Hibaelhárítás, Hitelesítőadat-kezelő, Indexelési Beállítások, Infravörös: kiemelendő, hogy például innen az infravörös egységgel (ha van ilyen telepítve) is küldhetünk/fogadhatunk fájlt. 

23. Internetbeállítások: részben az Internet Explorerhez kapcsolódnak, de például innen a proxykiszolgáló beállításait is elérjük. 

24-25. Képernyő, Könnyű Kezelés: a kijelző beállításait érhetjük el, valamint számos kezeléstechnikai eszközhöz férünk hozzá (amiket néha elég nehéz lehet elérni). 

26-28. Munkahelyi mappák, Nyelv, Otthoni Csoport. 

29. Programok és szolgáltatások: innen elérhetjük a telepített frissítések listáját, vagy épp a Windows szolgáltatások ki-be-kapcsoló ablakát. 

30-31. Régió, RemoteApp: regionális és távoli-asztali kapcsolatok, beállítások kezelése. 

32. Rendszer: itt található 23 olyan beállítás és parancsikon, ami szinte mindent lefed, ha a rendszerbeállításokkal akarunk babrálni. 

33. Személyre szabás: itt van olyan beállítás is, amivel egy kattintásra elérhetjük, hogy a Sajátgép vagy a Lomtár megjelenjenek-e az asztalon (ez jól el van dugva a Vezérlőpultban). 

34-38. Színkezelés, Szinkronizáló központ, Tálca és navigáció, Tárolóhelyek, Telefon és modem: ezek közül talán már csak a Tálca és navigáció beállításai fontosak, a többi nem igazán használt. 

39-40. Windows Defender és Windows Tűzfal: a Windows két védelmi rétegének beállításait érhetjük el, közvetlenül átengedhetünk egy programot a beépített tűzfalon. 

Ez minden, amit el lehet mondani a God Mode-ról: egyszerű, de rendkívül hasznos. Ha valakinek nincs rá többé szüksége, nyugodtan törölje a parancsikont (akár a Shift+Delete kombinációval), később bármikor újra létrehozható.

Megjelent: 10910 alkalommal Utoljára frissítve: 2016 November 03 09:14

Keresés

Szolgáltatásaink

Előző Következő
Notebook, számítógép tisztítás

Notebook, számítógép tisztítás

A rendszeres karbantartást, tisztítást meghálálják eszközeink! A Te notebookod is szokott melegedni? Jártál már úgy, hogy film nézés vagy játék közben...

Vírusírtás

Vírusírtás

Lassú a számítógéped, notebookod? Esetleg a Facebook a nevedben üzenget? A böngésződ tele van kéretlen eszköztárral, sőt a böngésződ sem...

Domain és Hosting szolgáltatás

Domain és Hosting szolgáltatás

Domainek regisztrálása és hosting szolgáltatások kedvező áron! Cégünk már több mint 8 éve saját webszervereket üzemeltet, melyek több mint száz ügyfelet...

Adatmentés - adattárolás

Adatmentés - adattárolás

Nem ismeri meg pendrive-odat vagy memóriakártyádat a számítógép? Esetleg csatlkazás után azonnal formázni akarja? NE! Ilyenkor ne csináj semmit, vedd...

Rendszerüzemeltetés

Rendszerüzemeltetés

Teljes körű támogatást nyújtunk ügyfeleinknek az informatika minden területén!   A rendszerüzemeltetés szolgáltatásunk célja az IT üzemeltetés hatékonyságának növelése, a felmerülő hibák...

PC és laptop fejlesztés

PC és laptop fejlesztés

Kinőtted a gépedet? Az igények túl nőttek a géped tudásán? Nem kell azonnal új gép vásárlásán gondolkodnod. Van az a helyzet...

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Ingyenes Wi-Fi HotSpot

Üzletünk előtt ingyenes Wi-Fi Internet HotSpot működik, melyet okostelefonnal és notebookkal is használhat a hét minden napján 24 órában!   Keresd a...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Ha nálunk vásárolsz, INGYENESEN...

Szaküzletünk havi rendszerességgel frissíti árlistáját. A közel 20 oldalas árlistánkban szereplő termékek mindegyike ugyan nem található meg állandó jelleggel polcainkon,...

Tanácsadás... INGYENESEN

Tanácsadás... INGYENESEN

Elvesztél a számítástechnika útvesztőjében? Nem vagy képben a legújabb technológiákkal, bővíteni szeretnéd gépedet, de azt sem tudod hogyan kezdj neki?...

Hálózat tervezés és kiépítés

Hálózat tervezés és kiépítés

Számítógépes hálózat nélkül ma már egy cég működése sem elképzelhető. Sőt, köszönhetően a sok "okos" eszköznek lassan otthonainkba is bekúszik...